Гимназијалцима уручени сертификати „Гете института“

Објављено: 08.06.2024.

Sertifikati.jpg (395 KB)

У библиотеци Гимназије „Јован Дучић“ Требиње, данас су ученицима ове школе уручени међународно признати сертификати „Гете института“ за положене испите из њемачког језика.

Професор њемачког језика у требињској Гимназији Ведрана Павићевић је рекла да је ово четврта година како се испити „Гете института“ организују у овој школи, те да је број заинтересованих ученика константан и креће се између 25 и 30 ученика.

„Ове године по први пут у нашој школи, похађајући само редовну наставу два ученика су положила Б2 ниво, то је ниво који се тражи на универзитетима у Њемачкој, тако да наши ученици могу са овим сертификатом отићи на студије у Њемачку. Ученици су као и сваке године полагали испите на три нивоа - А1, А2 и Б1“, казала је Павићевић.

Она је подсјетила да је Требиње једини град у Херцеговини у који „Гете институт“ шаље своје испитиваче, опрему и организује комплетан испит у Гимназији.

„Цијене су веома приступачне и знатно ниже него када се испит полаже на Институту у Сарајеву. Ми смо једна од осам 'PASCH' школа у БиХ и једина у Херцеговини, поред тога што се организују ови испити, наши ученици имају прилику да се усавршавају и на друге начине. Ове седмице је био организован Гете камп на Влашићу, на који је отишло пар наших ученика и учествовали су у њиховом рпограму, централна тема је била вјештачка интелигенција. Сваке године шаљемо два ученика у Њемачку, на троседмични курс њемачког језика, сви трошкови су покривени и то је огромна привилегија. Ту су и бројни једнодневни излети, семинари и слично, све што можемо да урадимо за ученике у оквиру овог програма, ми то и радимо“, рекла је Павићевић.

Петар Аћимовић, ученик трећег разреда Гимназије каже да је положио Б1 испит њемачког језика, те да ће им ови сертификати бити од великог значаја за даље школовање.

„Изузетно сам захвалан, прије свега професорима који су уложили оргоман труд како бисмо положили испит. Задовољан сам и поносан што сам добио сертификат, а наредне године планирам полагати и Б2 ниво“, додао је Аћимовић.

„Гете институт“ је културна установа Савезне Републике Њемачке, која промовише учење њемачког језика у преко 90 земаља широм свијета.

Извор: РадиоТребиње